IKAT
IKAT is een reserveringstechniek waarbij het patroon vóór het weven op de draden wordt aangebracht, door middel van afbinden. Dat kan zijn op de ketting, op de inslag of op beide. De afgebonden bundels draden gaan in een verfbad en na het verwijderen van de afbinding komt het patroon tevoorschijn. Kenmerkend aan Ikat is dat het patroon geen exact scherpe lijnen heeft en er een zekere wazigheid aanwezig is.
Het is een zeer oude techniek die men kan terugvinden in weefsels van etnische bevolkingsgroepen in Indonesië, India, in enkele plaatsen in Japan, in Guatemala, Mexico, Filippijnen, Thailand en die ook in de huidige tijd toegepast wordt.
De IKAT-Kring is een gespecialiseerde weefkring met veel kennis op gebied van Ikat en ikattechnieken.
De leden komen 2 keer per jaar bij elkaar. In deze bijeenkomsten worden afwisselend ikat- technieken uitgelegd, kunnen lezingen gegeven worden of worden afspraken gemaakt over te organiseren tentoonstellingen. Een vast onderdeel van elke bijeenkomst is de bespreking van de eigen gemaakte ikats. Materiaalgebruik, het verven, toepassing van de ikat-techniek en vormgeving komen aan bod, maar ook onderzoek, experimenteren en vernieuwing. Een moment om ikatkennis te delen en ervaring uit te wisselen.
Met regelmaat worden workshops en cursussen aangeboden.
IKATweven: uitdagend, verrassend, inspirerend, fascinerend waar ook geduld hebben en volhouden voor nodig is.
Voor meer informatie over lidmaatschap, bijeenkomsten, tentoonstellingen, workshops of cursussen: