Skip to main content

Tjantele, Valerie

ANTWERPEN

Handweven is mijn passie. Deze passie deel ik graag met anderen. Ik vind het super om nieuwe mensen enthousiast te maken over weven en om ze te helpen hun ideeën te realiseren.

In 2013 kwam ik voor het eerst in aanraking met weven en het heeft me niet meer los gelaten.

Zelf volgde ik de opleiding handwever aan het CVO in Gent. Ook behaalde ik een masterdiploma Textielontwerp aan LUCA School of Arts in Gent, België. Ik werkte nadien voor een fairtrade bedrijf met een handweef atelier in Jharkhand, India. Hiervoor reisde ik 2x per jaar naar India om rechtstreeks met de wevers te werken. Verder liep ik stage bij de handweverij ‘Mourne Textiles’ in Noord-Ierland.  

In mijn eigen atelier weef ik stoffen die ik verwerk tot jasjes, sjaals, kussens, enzovoorts. Ik houd heel erg van natuurlijke materialen en het creëren van texturen, structuren en grafische patronen. Ook experimenteer ik met het (natuurlijk) verven van garens om zo tot nieuwe weefresultaten te komen.

Met veel plezier geef ik beginnerscursussen zodat ook anderen de boeiende wereld van het weven kunnen leren kennen. Weven is een levenslange hobby, want er valt zo veel te leren dat het werkelijk nooit ophoudt. Ik hecht tijdens mijn cursussen veel belang aan het goed begrijpen en kunnen toepassingen van de basishandelingen. Ook inzicht krijgen in het correct opstellen en lezen van een bindingstekening is heel erg belangrijk. Eens je deze twee zaken goed onder de knie hebt, kun je zelfverzekerd achter je weefgetouw kruipen om te genieten van het plezier van het weven.