Skip to main content

Poole, Dana

Nieuw Vennep

Ik ben een apotheker met een langdurige interesse in modeontwerp, wier hobby uit de hand is gelopen. Tijdens mijn experimenten met textiel (van het ontwerpen en tekenen van patronen en het naaien van kleding voor mezelf tot de geweldige mogelijkheid om op maat gemaakte bruids-, avond- en galajurken te maken) raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het creatieve proces achter de stoffen zelf. Op zoek naar een manier om een industrieel geproduceerde stof een handgemaakte twist te geven, experimenteerde ik met lagen, borduren en beschilderen van bestaande stoffen.

Uiteindelijk werd ik onvermijdelijk aangetrokken tot weven, als een middel om mijn eigen stof helemaal opnieuw te ontwerpen. Een stap verder hiervan was het met de hand verven van de schering voor het weven. Het is een stap die mij als wever verder brengt dan de nauwkeurigheid die het klassieke weven oplegt.

Er zit een ongelooflijke schoonheid in dit proces, dat niet alleen goede vaardigheden vereist als verver en als wever, maar het haalt de wever ook uit zijn of haar comfortzone naar een poel van onzekerheid die alleen oplost wanneer het project van het weefgetouw komt. Het is een pad dat de wever veel speelruimte geeft. Maar let op: elke kleur die in een project wordt gebruikt beleeft zijn eigen Goudlokje-avontuur - het moet niet te veel, niet te weinig zijn, maar precies de juiste hoeveelheid.

Ik werd verliefd op deze mix van wiskundige exactheid en pure creativiteit en deel die graag met anderen.