Skip to main content

WEAVE-ALONG 2023: WEVEN MET KLEURRIJKE SCHERINGEN

door Dana Poole

WEAVE ALONG SCHERINGEN

Ben je gepassioneerd wever of wil je deze prachtige ambachtelijke kunstvorm ontdekken? Sluit je dan aan bij onze allereerste landelijke Weave-Alongs, een spannende reis vol creativiteit. Tussen 1 november en 15 december gaat heel Nederland met kleurrijke scheringen weven! Met de ondersteuning van het Weefnetwerk en STIDOC heb ik de eer en plezier om deze Weave-Along aan te bieden.

Wat is een Weave Along?

Een Weave Along (WAL) is een periode waarin je elke week, twee weken of maand samen met anderen allemaal aan hetzelfde project werkt. Wevers van alle niveaus komen (vaak online) samen om samen te leren, te creëren en elkaar te inspireren. Of je nu een doorgewinterde wever bent of net begint, een Weave-Along biedt voor iedereen iets bijzonders.

Je leert de techniek online (via filmpjes, zoombijeenkomst en pdfs) of tijdens een van onze workshops. Daarnaast kun je lid worden van de speciale STIDOC community en Facebookgroep, die voor deze WAL worden gemaakt. Op deze groepen kun je mij vragen stellen, je resultaten delen met anderen en genieten van elkaars werk. Maar je hoeft niet perse lid te worden van een groep: ik publiceer ook alles openbaar op mijn website en de instructiefilms komen tijdelijk te staan op mijn youtube channel (https://www.youtube.com/channel/UCdHkukUT1U-oIO3oAQnF6YA)

En op 15 december is er een WALk-in!

Want wat is er inspirerender dan elkaars werk ook live te bewonderen en elkaar te ontmoeten? Daarom is er op vrijdag 15 december van 13.30 tot 17.00 een WALk-in in zalencentrum Zinn in Baarn. Voor een toegangsprijs van € 10,- kun je vragen stellen, ervaringen uitwisselen, verder werken aan je project terwijl je tips en tricks krijgt van andere enthousiastelingen, materiaal kopen, etc. Ook zal er een fotograaf aanwezig zijn, die sfeerfoto’s maakt en een aantal individuele werkstukken mooi op de foto zal zetten.

Wat kost het?

Dat is nou het leuke van de WAL: je hoeft je niet in te schrijven en er zijn geen kosten aan verbonden, tenzij je meedoet met de workshops of naar de WALk-in komt.

Waar en wanneer?

Onze Weave-Along begint op 1 november en duurt tot 15 december. Het is een flexibel online programma dat je kunt volgen in je eigen tempo, zodat het gemakkelijk in je drukke agenda past.

Hoe doe je mee?

Het is eenvoudig om deel te nemen aan onze Weave-Along:

 1. Schrijf je in via STIDOC, de link wordt binnenkort bekend gemaakt via mijn nieuwsletter. Je kan je hier makkelijk voor opgeven via https://weefboutique.nl/newsletter/. We sturen je alle benodigde informatie, inclusief een lijst van materialen die je nodig hebt voor deze geweldige reis in de wereld van weven.
 2. Verzamel je weefmaterialen.
 3. Doe mee aan onze online gemeenschap en laat je inspireren!

Wat kun je verwachten?

 • Leer de vier kleurpatronen van een beschilderde schering en herken welke het beste past bij een bepaalde eindresultaat
 • Ontdek hoe je kleuren en texturen van de inslag kunt combineren om subtiele of dramatische effecten te creëren in het weefsel.
 • Krijg waardevolle tips en trucs van ervaren wevers.
 • Deel je voortgang en ideeën met een enthousiaste gemeenschap van medewevers.
 • Experimenteer met het weven op een leuke en inspirerende manier.
 • Creëer je eigen prachtige geweven meesterwerk.

Wat als je nog niet kan weven?

Geef je je op voor een van de beginnerscursussen weven bij Weefboutique in Ter Aar op een van de volgende momenten:

of zoek een beginnerscursus bij jou in de buurt.

Hoe kom je aan een beschilderde schering?

Betreffend de materiaalkeuze zijn er meerdere opties:

 1. Je kunt ervoor kiezen om de schering zelf te beschilderen, thuis of tijdens een korte workshop die ik in mijn atelier in Nieuw-Vennep geef, zie mijn workshopsagenda https://weefboutique.nl/calendar/ voor meer details.
 2. Je kunt een beschilderde schering kopen uit een van mijn collecties https://weefboutique.nl/warps/(of bij een andere kunstenaar).
 3. Je kunt een blanco schering op het weefgetouw tijdens het weven beschilderen / bewerken (enkel aan te raden aan gevorderde wevers).
 4. Je kunt een schering maken uit een meerkleurige streng (zoals sokkenwol), gekocht of thuis geverfd. Let op: dit is niet dezelfde als een beschilderde schering, maar het kan gebruikt worden voor een deel van de weefeffecten besproken tijdens de Weave-Along.

Bereid je voor op een onvergetelijke weefervaring! Of je nu droomt van het maken van prachtige wandkleden, tafellopers of gewoon wilt ontspannen met een creatieve bezigheid, onze Nederlandse Weave-Along heeft voor elk wat wils. Doe mee en ontdek de magie van weven terwijl we samen nieuwe kunstwerken creëren.

Laat je inspiratie de vrije loop en weef met ons mee!

Vragen? Neem contact met ons op via weefboutique.nl of wordt lid van de Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/wal2023kleurrijkeschering en/ of van de Textielplatformgroep https://community.textielplatform.nl/groepen/weave-along-ontdek-de-magie-van-weven-met-kleurrijke-scheringen/