Skip to main content

WEEF!2024

Wil je kennis maken met weven of je kennis vergroten? Dat kan tijdens WEEF!2024 op vrijdag 29 en zaterdag 30 november 2024 in Nijkerk. In ieder geval vind je inspiratie voor jouw creativiteit, of je weeft of niet. Twee dagen met lezingen en workshops, een grote leveranciersmarkt en een uitgebreide en gevarieerde expositie zorgen hiervoor! 

- 4 lezingen
- zo'n 20 workshops 
- 24 leveranciers voor garens en weefbenodigdheden
- uitgebreide expositie
- de hele dag uitstekende catering 

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 1 oktober via de WEEFNETWERK webwinkel.

 

MEEHELPEN

Dit evenement kan niet georganiseerd worden zonder vrijwilligers.

We zoeken bezoekers van WEEF! die ook een uurtje willen helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om toegangscontrole en surveilleren bij de tentoonstelling. Wil en kan je een bijdrage leveren, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vermeld daarbij op welke dag(en) je kunt helpen en welke uren je een activiteit gepland hebt en dus niet beschikbaar bent.

 

Plan je bezoek

Locatie

WEEF!2024 vindt plaats op twee locaties op loopafstand van elkaar:

de Schakel | Oranjelaan 10, 3862 CX Nijkerk
de Ark | Willem Alexanderplein 14, 3862 CE Nijkerk

De Schakel is goed met eigen auto of het openbaar vervoer te bereiken. Voor een routebeschrijving en meer informatie zie https://www.deschakelnijkerk.nl/contact/
De Ark ligt op de looproute tussen station Nijkerk en de Schakel. Zie de Ark op Google Maps. De beide locaties liggen op ongeveer 5 minuten loopafstand van elkaar.

Entree

Het is alleen mogelijk om WEEF!2024 te bezoeken na inschrijving voor één of beide dagen via de webwinkel van Weefnetwerk. Er worden geen toegangsbewijzen aan de deur verkocht.

Inschrijven voor dit evenement kan vanaf 1 oktober 2024.

 

Programma

Programma vrijdag 29 november

De Schakel
9.30             Inloop De Schakel
10.00-16.30  Leveranciersmarkt
12.00-14.00  Lunch

Workshops
10.00-12.00   Bindingsleer (Mirja Wark)
10.00-12.00   Vloeiende kleurverlopen ontwerpen in schering of inslag (Dana Poole)
10.00-12.00   Ambachtelijke draden maken voor in je weefsel (Sien Ulder)
10.00-12.00   Ply-split braiding (splitsvlechten) sleutelhanger (Marlies Bongers)
10.00-12.00   Sashiko borduren en weven (Annette Boswijk)

13.00-16.00   Kaartweven (Annemieke Ruijper)
14.00-16.00   SPRANG een bijna vergeten techniek uit de oudheid (Joop Aalbers)
14.00-16.00   Ambachtelijke draden maken voor in je weefsel (Sien Ulder)
14.00-16.00   Ply-split braiding (splitsvlechten) sleutelhanger (Marlies Bongers)
14.00-16.00   Ambachtelijke draden maken voor in je weefsel (Sien Ulder)
14.00-16.00   Sashiko borduren en weven (Annette Boswijk)

De Ark
10.00-16.30  Tentoonstelling
10.30-11.30    Lezing Waarom Leidse dekens ooit beroemd waren (Mienke Simon Thomas )
......... Lezing Paul Vervoorn over de geschiedenis van Louet
14.00-15.00   Lezing Horsehair weaving (Marianne Kemp)

Programma zaterdag 30 november

De Schakel
9.30             Inloop De Schakel
10.00-16.30  Leveranciersmarkt
12.00-14.00  Lunch

Workshops
10.00-12.00  Introductie lussenvlechten (Mirja Wark)
10.00-12.00  Ambachtelijke draden maken voor in je weefsel (Sien Ulder)
10.00-12.00  Introductie workshop 'profielblok ontwerpen' (Els Savenije)
10.00-12.00  De Kracht van kleurenwikkels (Babs van den Thillart)
10.00-12.00  Off the loom weaving (Koertien Minjon)

13.00-15.00  Vloeiende kleurverlopen ontwerpen in schering of inslag (Dana Poole)
14.00-16.00  Off the loom weaving (Koertien Minjon)
14.00-16.00  Introductie workshop workshop IKAT (Corry Hengeveld)
14.00-16.00  SPRANG een bijna vergeten techniek uit de oudheid (Joop Aalbers)
14.00-16.00  Ambachtelijke draden maken voor in je weefsel (Sien Ulder)

De Ark
10.00-16.30  Tentoonstelling
10.30-11.30    Lezing  De kledingkast van Toetanchamon (Gillian Vogelsang)
......... Lezing Paul Vervoorn over de geschiedenis van Louet
14.00-15.00   Lezing  Horizontaal en verticaal denken (Annesas Appel)

Lezingen & workshops

Sprekers

Mienke Simon Thomas I  Waarom Leidse dekens ooit beroemd waren 

24 14 Leidse deken

Wat rest van de Leidse dekennijverheid zijn de oude fabriekshallen, die een andere functie hebben gekregen, een paar machines en dekens in de collectie van Museum De Lakenhal, archiefstukken, foto's en de herinnering. De Leidse maakindustrie is voorbij, maar schemert nog door in het stadsbeeld en zit nog in hoofden van (oude) Leidenaars die ooit in de fabrieken werkten. Nu nog slapen mensen onder de laatste Leidse dekens, zo goed en duurzaam gemaakt zijn ze. Dekens zijn een herinnering aan lang vervlogen tijden; toen iedereen nog onder een deken sliep; toen je als kind nog door je moeder met deken en laken werd ingestopt in bed; toen een kleurrijke deken in een tienerkamer nog dezelfde functie had als een hip dekbed nu.  

Mienke Simon Thomas neemt ons mee in de geschiedenis van de ooit zo roemrijke Leidse dekenproductie, de artistieke durf van ontwerper Henk van Reek en de missie van Stichting Leidse Deken om de dekennijverheid nieuw leven in te blazen. 

 

Marianne Kemp  I  Weven, mijn vrijheid tussen de schering en inslag

 Marianne Kemp 640

24 jaar weven met paardenhaar, hoe heeft het weven mij gevormd en andersom? Het is een doorlopend onderzoek; het leven en het weven als meditatie. Er was een periode van knoopjes leggen en een periode van zinderende kleuren en koesterende tinten. Soms is de weeftechniek bepalend maar vaker het eigenwijze paardenhaar. Het weefgetouw is het instrument, het materiaal en kleur bepalen de melodie. Sinds kort laten de weefsels weer een andere richting zien, meer intuïtief geweven en ‘opgespeld’ in speelse composities. In plaats van dat ik richting geef aan de techniek en materiaal, laat ik het weven en paardenhaar nu mijn richting bepalen, los laten van controle.

 

Gillian Vogelsang I  De kledingkast van Toetanchamon

 24 12 Toetanchamon

De beroemde oude Egyptische farao, Toetanchamon, staat bekend om het gouden masker, de strijdwagens, de houten kisten en de beelden die in het graf werden gevonden toen het in 1922 werd opgegraven door Howard Carter. Tegenwoordig realiseren maar weinig mensen zich dat de grootste groep objecten die door Carter en zijn teams werden vastgelegd, het textiel was en, nog belangrijker, de persoonlijke kleding van de farao. In feite werden bijna 200 kledingstukken geïdentificeerd. Deze varieerden van zijn lendendoeken tot tunieken, sjaals, riemen, sjerpen, hoofddeksels en schoeisel, evenals items die Toetanchamon droeg in zijn rol als hogepriester.

In de lezing wordt ingegaan op het assortiment gevonden kleding, de belangrijkste soorten kledingstukken, hoe ze zijn gemaakt en waarvan. Replica-kledingstukken zullen beschikbaar zijn voor sommige leden van het publiek om te passen in een 'modeshow' van Toetanchamon.

 

Annesas Appel I  Horizontaal en verticaal denken

24 16 layered landschape 46

Annesas Appel’s werk is geïnspireerd op systemen zoals kaarten, muzieknotaties en het alfabet. Ze deconstrueert en herinterpreteert bestaande systemen volgens haar eigen regels. Zo reorganiseert ze in haar serie ‘Duetten in kleur’ de zeven kleuren van de regenboog door ze per twee in alle mogelijke combinaties met elkaar te verweven. In ‘View on the World Map’ herinterpreteert ze bestaande representaties van de wereldkaart, scheidt ze, elimineert ze, meet ze en voegt ze toe, wat resulteert in visuele werken van een andere soort en in andere media. Appel maakt vaak gebruik van vierkanten en rasters en van druk-, weef- en borduurtechnieken. Deze technieken geven visuele en conceptuele helderheid, maar door verschillende lagen te combineren, resulteren ze vaak in een iriserend oppervlak, zoals changeant zijde. Het resultaat van haar onderzoek, en de visuele en tactiele kwaliteiten van haar werk, bieden een andere perspectief op wat we weten. 

Paul Vervoorn I  De geschiedenis van Louet

Louet

Omdat Louët dit jaar 50 jaar bestaat, leek het ons een mooi moment om jullie mee te nemen in de geschiedenis van Louët.
We laten jullie aan de hand van een tijdlijn zien waar het begon, welke producten Louët op de markt heeft gebracht, welke hoogtepunten er zijn geweest en nog veel meer. 
Verder willen wij de verschillende type getouwen van Louët onder de aandacht brengen en de verschillen uitleggen tussen de verschillende getouwen en de werking ervan, bijvoorbeeld een contramarssysteem en een dobbysysteem. 
Tijdens de lezing zal er een uitleg gegeven worden over de dobby 2.0.

Workshops

Het is mogelijk om tijdens WEEF!2024 workshops te volgen; korte workshops waarin je direct een eindproduct mee naar huis kan nemen en verschillende workshops waarbij je kennis maakt met bijvoorbeeld een techniek die je in een aanvullende cursus verder kunt uitdiepen.

Inschrijven voor workshops is alleen mogelijk in combinatie met een inschrijving voor WEEF!2024.
Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2024. Klik daarvoor hier. 

Tentoonstelling

Het thema van WEEF!2024 is "Natuurlijk!". Op de tentoonstelling zal werk binnen dit thema getoond worden, maar ook vrij weefwerk.  

Voor wie weefwerk aanlevert: 
Er is geen mogelijkheid tot het ophangen van werken. De werken worden op tafels tentoongesteld. Wanneer je zelf een standaard, sokkel o.i.d. meeneemt, geef dat dan aan op het aanmeldformulier zodat wij er rekening mee kunnen houden. 
Wanneer je als individu meerdere werken aanmeldt, maken wij daaruit een keuze wanneer het aantal aanmeldingen voor de expositie dat vereist. We geven immers graag zoveel mogelijk leden de mogelijkheid om te exposeren. 

Inrichten van de expositie: vrijdag 29 november tussen 9.00 en 10.00 uur. 
Weefwerk ophalen: zaterdag 30 november tussen 16.30 uur en 17.30 uur. 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid een filmpje of een PowerPointpresentatie in te leveren over een specialiteit of techniek. Dat wordt dan opgenomen in een gezamenlijke presentatie, die twee dagen lang non-stop kan worden bekeken.  

Aanmelden voor de tentoonstelling en gezamenlijke presentatie vóór 1 november 2024 via dit formulier en als weefkring of specialistische groep via dit formulier. Voor vragen over de tentoonstelling kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Markt

De volgende leveranciers zullen in 2024 aanwezig zijn op de leveranciersmarkt:

Alie Leeuwis

 

Apple Tree Handwovens & Weaving Yarns

www.appletreehandwovens.nl

ARAÑA

www.arana.nl

Bandweefblog / MAaC

www.bandweefblog.nl

Batts and Threads

www.batts-and-threads.nl

Brevink

www.Brevinkweefgarens.nl

By Alexxx

www.byalexxx.nl

De Parabool

 

De Rozengang

www.rozengang.nl

Dutch Yarnery

www.dutchyarnery.com

Golden Haand Weefcentrum

www.goldenhaand.nl

Handweverij An Boeks

www.handweverij-anboeks.nl

Jasjes van joke

www.jasjesvanjoke.nl

Katoendrukkerij

www.dekatoendrukkerij.nl

Louët BV

www.louet.nl

Marina L. van Dobben de Bruyn

www.mlvddb.com

Meta Weefgetouwen

www.weefgetouwenmeta.be

Patiss Weefmaterialen

www.patissweefmaterialen.nl

Spinspul

www.spinspul.nl

Venne Colcoton

www.vennecolcoton.com

Weefatelier Annie

 

Weefatelier Sjofoel

www.sjofoel.nl

Weefboutique

www.weefboutique.nl

Woolmakers

www.woolmakers.com

Informatie voor leveranciers

Vragen en deelname

Deelname aan WEEF!2024 is mogelijk voor leveranciers van voor weven benodigde en/of aan weven gerelateerde producten. De inschrijving is reeds gesloten.

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.