Magic Materials


Docent: Lotte Dalgaard

Tijdens deze cursus maak je kennis met het gebruik van speciale materialen bij het weven om een driedimensionaal en levendige stof te creëren. Je leert speciale technieken voor het gebruik van high-twist, elastische en andere zeer fijne actieve garens, in combinatie met stabiele garens (zoals katoen, superwash-wol of linnen) om fabelachtig geplooide, gevouwen en gerimpelde stof te weven. High twisted, actieve en elastische garens vragen een andere benadering.

De Deense wever Lotte Dalgaard wordt zeer gewaardeerd om haar levenslange bijdrage aan het Deense handweven. Zij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het werken met hoogwaardige twistgarens en andere garens die na het weven zullen transformeren of krimpen en heeft vele tentoonstellingen gehad in Denemarken, Zweden, Finland, IJsland, Oekraïne en Spanje.

Samen met modeontwerper Ann Schmidt Christensen produceert zij unieke kleding gemaakt van stof die geweven is van high twisted garen in linnen en wol. In 2012 verscheen haar boek 'Magical materials to weave' in het Engels - uitgever Trafalgar Square Books, helaas uitverkocht maar nog wel 2e hands verkrijgbaar.

Op dit moment is Lotte samen met Paulette Adam bezig met de voorbereidingen voor een nieuw boek met meer nieuws over magische materialen, vooral over nieuwe magische garens. Het boek zal in de zomer van 2020 uitkomen en is geschreven in het Engels.

Lotte brengt kettingen van verschillende garens mee. Denk hierbij aan linnen, hoog getwiste wol, zijde en elastische garens. In de praktijk leer je hoe je een ketting opboomt met garen met een “gebruiksaanwijzing” en weef je proeven in verschillende kwaliteiten. Door de nabehandeling van de weefsels met heet water zullen zich spannende structuren ontstaan. Vanuit Denemarken zal Lotte de magische garens meebrengen die we gaan gebruiken en die je ook kunt aanschaffen.

Locatie: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17, 8431 NJ Oosterwolde (Fr)

Data en tijden: maandag 26 oktober t/m vrijdag 30 oktober 2020, 9.00 – 17.00 uur

Aantal deelnemers: 8 minimaal en maximaal 10-12 deelnemers


Lesgeld: € 450,-. Koffie/thee en iets lekkers iedere dag is inbegrepen. Tevens zijn 5 lunches, de garens en de reader inbegrepen.

Aanmelden vóór: 28 september 2020

Bij: Weefcollectief Fryslân, Contactpersoon: Christianne de Wit

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WEEFNETWERK  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  facebook weefnetwerk   FORMULIEREN