De vele gezichten van de keperbinding

Cursuscode: 22-18 JON KEPERS

Omschrijving cursus
De keperbinding is een van de drie basisbindingen en te weven vanaf 3 schachten. De binding is herkenbaar aan de diagonale lijn die ontstaat bij het weven. De keper wordt breed toegepast in confectie, denk maar aan spijkerstoffen voor onze niet weg te denken spijkerbroeken. Het voordeel van deze binding is dat hij soepeler valt dan een linnenbinding. Maar juist de diagonaal lijnen welke ontstaan bieden eindeloze creatieve mogelijkheden. Het is een uitdaging om met deze lijnen grafisch te werken.

In deze cursus gaan we een aantal keper mogelijkheden nader onderzoeken en uitwerken.
De eerste lesbijeenkomst komen de kepers op 3 en 4 schachten aan bod.

  • Vooraf krijgen de cursisten een rijgbrief voor 4 schachten waarmee ze een getouwtje inrijgen. Dit getouwtje wordt meegenomen naar de les.
  • We gaan experimenteren met rechte kepers, kepers in terugkeer, uitgetrokken keperlijnen, gebroken keperlijnen en golfkepers.
  • In de theorie bespreking bekijken we ook kleureffecten.

De tweede lesbijeenkomst komen kepers tot 8 schachten aan bod.

  • Naast de bovengenoemde kepers tot 8 schachten maken we een profiel tekening voor:
  • een werkstuk in pellen- of kruiskeper (schijndamast)
  • Ontrafelen we ‘vlechtkepers’ en echo-rijging.

De derde lesbijeenkomst komen kleuren in de rijgingen aan bod:

  • rijgingen voor schaduw weefsels op 4 en 8 schachten en andere kleurvariaties in de inrijg zoals 8 draden licht en 8 draden donker.
  • Maken we kleurwikkels.

Voor deze cursus dient men over een 8 schachten getouw te beschikken. Voor de eerste les volstaat een getouw met 4 schachten. Dit laatste getouw moet te vervoeren zijn. Ook is het belangrijk een bindingstekening te kunnen lezen en maken; hetzij op papier hetzij op de computer

Docent: Marleen Jongen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 055 3601512

Locatie cursus: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17, 8431 NJ Oosterwolde

Data en tijden:
Vrijdag 30 september van 10.00 tot 13.00 uur, vrijdag 4 november van 10.00 tot 13.00 uur en vrijdag 25 november van 10.00 tot 13.00 uur.

Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 8

Lesgeld: standaard € 135,--. Leden Weefnetwerk betalen € 110,--.

Koffie/thee zijn inbegrepen.

De materiaal kosten bedragen € 2,00

Meenemen: ruitjes papier, lineaal, gum, potlood, Prittstift en schaar. Tafelgetouw met 4 schachten. Een tafelgetouw is eventueel te huur bij Weefcollectief Fryslân, vraag naar de mogelijkheden.

Aanmelden vóór: 30 augustus 2022

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WEEFNETWERK  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.facebook weefnetwerk    insta wit

PRIVACY