Weaving International van WEEFNETWERK

Weaving International van WEEFNETWERK

Cursuscode: 22 KER INT

Korte omschrijving cursus:
WEEFNETWERK faciliteert een vierdaagse weefcursus Weaving International voor wevers uit Nederland en België.
Binnen Weefnetwerk is sinds 2020 de werkgroep International Weaving actief.  Het doel van deze werkgroep is: het ambacht weven te versterken en het artistiek niveau ervan omhoog brengen door op internationaal niveau wevers te verbinden en kennis, historie en inspiratie te delen. Eén van de initiatieven is het organiseren van een internationale weefcursus. Voor deze weefcursus is samenwerking gezocht vanuit Nederland met België en Noorwegen.
De internationale weefcursus heeft een gevarieerd programma met weeftechnieken en cultuur. De weeflessen vinden plaats in het Industriemuseum te Gent (België) en in het Openluchtmuseum te Arnhem (Nederland). De locaties zijn een cultureel onderdeel van het lesprogramma en hebben textiel in de collectie. Elke dag is er een andere weefdocent, zowel uit Nederland als België en er is een virtuele lezing van een textielconsulente uit Finnmark Noorwegen.
De cursisten dienen een weefrapport te kunnen begrijpen en zelfstandig te kunnen weven. Nederlands is de voertaal.

Programma:
dag 1 
Industriemuseum Gent: weeftechniek dubbelweven op 8 schachten en het Bauhaus, rondleiding museum (docent Anneke Kersten, Nederland).
dag 2 
Industriemuseum Gent: weeftechniek Kenté-weefsel en de Afrikaanse strokenweefsels, weefsels uit o.a. Mali, Ghana, Niger, Nigeria, Ivoorkust, het principe van het Afrikaanse getouw en demonstratie van het TC2 (docent Lieve Claerbout, België).
dag 3 
Openluchtmuseum Arnhem: weeftechniek groepen en blokken in weefsels op acht schachten, bespreking stoffen en kleuren in de traditionele Hollandse klederdracht met rondleiding in museum m.b.t. tot klederdracht en bezoek aan twee wevershuisjes (docent Marleen Jongen, Nederland).
dag 4 
Openluchtmuseum Arnhem: bandweven volgens het Sami-weven Finnmark (docent Marieke Kranenburg, Nederland)  en een virtuele lezing over de Samicultuur (textielconsulente Maaike Halbertsma van Husflid Finnmark Noorwegen). 

Locatie cursus: 
Industriemuseum, Minnemeers 10, 9000 Gent, België (www.industriemuseum.be/nl)
Openluchtmuseum Hoeferlaan 4, 6816 SG, Arnhem, Nederland (www.openluchtmuseum.nl)

Data en tijden: 
10 en 11 maart van 10.00 - 15.00 uur 
7 en 8 april van 10.00 - 15.00 uur

Aantal deelnemers: maximaal en minimaal vijf wevers uit Nederland, vijf wevers uit België

Lesgeld:  € 295,-- inclusief toegang musea, koffie/thee en materialen. Parkeren bij Openluchtmuseum Arnhem inclusief, parkeren bij Industriemuseum Gent exclusief. N.B. Het tijdstip van betalen is bindend voor de definitieve inschrijving.

Aanmelden vóór: 15 december 2021

Nadere informatie verkrijgbaar via: Anneke Kersten:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WEEFNETWERK  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.facebook weefnetwerk    insta wit

PRIVACY