Kaderopleiding ‘Weven speciaal’

Met deze tweejarige Kaderopleiding wil WEEFNETWERK ambitieuze wevers kennis laten maken met de mogelijkheden van ontwerpen en onderzoek naar een eigen handschrift in vormgeving.

De docenten zijn gekwalificeerd en komen uit verschillende disciplines.

Het leertraject moet bijdragen aan het verhogen van het kwaliteitsniveau van de wevers. Kleur, vorm en structuur zijn belangrijke middelen om tot een eigen handschrift te komen. Kennis over textiel in eigen en andere culturen die parallel kunnen lopen met andere kunstvormen kan leiden tot nieuwe inzichten.

Van de deelnemers aan de kaderopleiding wordt verwacht dat zij het onderzoek, leren en spelen met mogelijkheden van het weefambacht niet schuwen. Het uitwisselen van ervaringen met de medecursisten geeft ook reflectie op de eigen ontwikkeling. WEEFNETWERK, met ondersteuning van Hanny Spierenburg en Merion Tameling heeft het mogelijk gemaakt deze opleiding Weven Speciaal te realiseren.

Start            Januari 2018 tot November/December 2019
Locatie        Nieuwegein
Tijdsduur    18 lesdagen op zaterdag (1x per maand)
Kosten          900,00

Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 15
Info en Aanmelden  educatie@weefnetwerk.nl


 

Verslag van de 1e Kaderopleiding 'Weven Speciaal'

In januari 2014 zijn we gestart met 15 cursisten. Een volle groep. Als regel in een zaaltje in Nieuwegein, dat is mooi centraal in het land. Maar we zijn flexibel. Een les van Marina Toeters over nieuwe technologie in weefsels was in het Kantmuseum in Horst, waar zij toen ook exposeerde. In december zijn we in het atelier van Aleksandra Gaca in Delft aan het werk geweest. Héél inspirerend!
De cursus begon met kleurenleer en kleurenpsychologie van Joost Post, SPRANKELEND!!

Met Marijke Schurink zijn we vervolgens aan het werk geweest over vorm en buitenvorm en dit resulteerde in een body piece, een object wat aan, op of bij een lichaam wordt geplaatst, gedragen. Hoeft geen enkel nut te hebben en daarmee hebben wij vaak wat moeite. Toch heeft iedereen zich hier gul in uitgeleefd, met zeer verrassende resultaten. Je leert elkaar ook beter kennen, het groepsaspect komt op gang.

Van Merion Tameling hebben we al één les over didactiek gehad, een heel belangrijk onderdeel van deze cursus. Met een brok huiswerk, onder andere de hele planning voor een workshop of cursus.

Met Marina Toeters zijn we de technologie ingedoken. We maakten eerst een soft button:door elektriciteitsdraadjes met een batterijtje en led-lampje te verbinden en het geheel in een dikkere, zachte stof te plaatsen, kun je het lampje bedienen door middel van aluminiumfolie en een beetje druk. Daarnaastkregen we uitleg over andere mogelijkheden. Iedereen moest een product bedenken en dat enthousiast naar voren brengen. Nog niet iedereen is het goed gelukt om een werkend voorwerp te maken, maar het snuffelen aan de mogelijkheden is toch wel heel boeiend.

Aleksandra Gaca ontwerpt zelf voornamelijk akoestische stoffen. Intrigerend hoe ze dat doet. Ze heeft ons ook behoorlijk uitgedaagd. Via een foto, een detail daaruit, dat herhalen, spiegelen, draaien, een ontwerp maken. In zwart–wit en daarna met kleuren, proberen, kiezen, enzovoorts. Er moet nu echt geweven worden!

Iedere les heeft iemand een presentatieopdracht. Mooi om te zien en te horen wat daarvan gemaakt wordt.
Ook wordt er iedere keer door één van de cursisten een presentatie gehouden over een tentoonstelling of museumbezoek, vaak gerelateerd aan het onderwerp waarmee we bezig zijn.

Renée Campagne