Wilt u een tentoonstelling melden? Stuur een e-mail naar: webmaster@weefnetwerk.nl
Wilt u de tentoonstelling ook in het blad WEVEN, dan voor de deadline insturen: redactieWEVEN@weefnetwerk.nl
(Deadline is de 8e van maart, juni, september of december).


Zet in het onderwerp: Melden Tentoonstelling
 
E-mail in de bijlage 
een foto in jpg formaat.

Neem in de tekst op: 

  • Plaatsnaam en de locatiegegevens: adres, postcode
  • Titel en looptijd van de tentoonstelling
  • Openingstijden: dagen en uren
  • Website en e-mailadres
  • Eventueel naam contactpersoon
  • Omschrijving van de tentoonstelling  

01 ALMELO DivineAcoustics NakedForLove AnnevandenHeuvelALMELO Kunsthal Hof 88, Elisabethhof 6 www.indigoalmelo.nl
STOFWISSELING 12 NOV T/M 21 JAN 2018
De 66e tentoonstelling van Indigo Almelo toont kleurrijke weefsels van Anne van den Heuvel, ruim-telijke weefsels van Jantine Koppert, gobelins van Wilna Simpelaar, Syrische textielprints van Nahrin Malki en zero’s van Gertie Bijkerk.


02 AMSTERDAM Fashion Cities Africa Vogue Chris SaundersAMSTERDAM Tropenmuseum,Linnaeusstraat 2  www.tropenmuseum.nl
FASHION CITIES AFRICA t/m 9 december 2017
Kijkend door de ogen van mode-experts uit Casablanca, Johannesburg, Lagos, Nairobi én Neder-land maak je kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden.


BaarleBAARLE High Five Art, Hoogbraak 5a   www.zijdelings.eu
ZIJDELINGS t/m 31 januari 2018
Verschillende textieltechnieken – screenprints, stiches, surface design


03 BELLINGWOUDE tineke stolp 2BELLINGWOUDE Museum de Oude Wolden, Hoofdweg 161  www.museumdeoudewolden.nl
VERKNIPT t/m 8 april 2018
Art quilts en andere textielkunst door de Duikvlucht, een zestal textielgroepen. Bijna zestig deel-nemers onderzochten vorm, textuur en kleur. Iedere groep koos een eigen thema, de werken zijn even verschillend als de Duikvluchtleden zelf


04 BLESKENSGRAAF foto 2 breien als ambacht 280x200BLESKENSGRAAF Museum Het Voorhuis, Koekoekspad 1  www.binnenwaard.nl/museum-het-voorhuis/
BREIEN ALS AMBACHT t/m 10 FEB 2018
Breiwerk van Joke Blokland, lid van de Crafts Council Nederland.
Zij breit niet alleen, maar spint ook en verft haar draden met natuurlijke verfstoffen.


05 BORNE damast img 6673BORNE Museum Bussemakerhuis, Ennekerdijk 11  www.bussemakerhuis.nl
DE GLANS VAN DAMAST t/m 30 december
Gast conservator is Sanny de Zoete. De collectie damast van het Bussemakerhuis was aanleiding voor deze tentoonstelling. Met ontwerpen van o.a. Chris Lebeau. Bijzonder is, dat niet alle damast achter glas ligt; je mag voelen, ook de 17e-eeuwse servetten.


BREDABREDA Stichting Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22,  www.stedelijkmuseumbreda.nl
WONDERLIJK WEEFSEL t/m 31 december 2017
Het goddelijke van 18e -eeuwse kazuifels en relieken wordt weerspiegeld aan de macht van Big Data en algoritmes. De wereld van God en van Google hebben meer met elkaar gemeen dan we denken.


07 DE LIER schering en inslag 2 200 179DE LIER Museum de Timmerwerf, Hoofdstraat 63   www.detimmerwerf.nl
SCHERING EN INSLAG  t/m/10 februari 2018
De leden van Weefkring Westland laten zich inspireren door materiaal en technieken, maar bo-venal door elkaar. Iedere zaterdag is een van de exposanten aanwezig om te weven en te vertel-len over de kunst van weven


08 DEN HAAG GEMEENTEMUSEUM HH 67299202 bewDEN HAAG Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 www.gemeentemuseum.nl
ART DECO – PARIS  t/m 4 maart 2018
Een interdisciplinaire tentoonstelling waarin beeldende kunst, mode, toegepaste kunst, fotografie, muziek en film samenkomen. Bezoekers stappen in de wereld van de roaring twenties, ofwel les années folles


25 Joke Blaauw detail koffer

DRONTEN, ABC gebouw, De Drieslag 30 http://www.kunstgroep12.nl/ en http://www.kunstraaddronten.nl/exposities/

10 september t/m 10 november 2017, ONDERWEG, expositie van Groep*12
Groep*12 is een collectief bestaande uit Joke Blaauw, Maaike Buisman, Meta van Elk-Veerman, Gineke Luiken, Pita Phoa, Rieneke van der Plicht – van Manen, Ellen Six en Ildikó Vigh. Meerderen hebben een weefachtergrond, maar er worden ook andere technieken toegepast. Deze diversiteit wordt gezien als creatief uitgangspunt en bindend element. Door de creatieve processen met elkaar te delen, blijft men elkaar inspireren, stimuleren en uitdagen. De groep streeft naar werk dat boeiend, waardevol en verrassend is. Ook wordt werk ontwikkeld naar aanleiding van een gezamenlijk thema. Op deze expositie in Dronten wordt o.a. werk getoond met het thema: ONDERWEG.


10 GOES Jose BestersGOES, Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13  http://www.historischmuseumdebevelanden.nl/
KUNSTKANT – EEN UITDAGING VAN KANT IN MODERNE KUNST  t/m 26 november 2017
Te zien zijn kunstwerken van José Besters-Uilenbroek, objecten waarin zij kantvormen onder an-dere combineert met perspex en bewerkt hologrampapier.


expositie anneke kersten marishuis affiche voorjaar 2018HEUMEN, Ateliermuseum Jac Maris, Looistraat 57, 24 februari - 6 mei 2018, woe, za en zon 13.00-17.00 uur 'beeldend weven van Anneke Kersten' www.marishuis.nl en www.weven.nl 
Het persbericht


IMG 2678 005HOOFDDORP, Galerie de Tuinkamer, Wilsonstraat 61, 2131 PM, vrij en za van 10.00 - 17.00 uur, https://www.galeriedetuinkamer.nl
22 september tot en met 11 november 2017, Expositie: weefwerk Riek Bruggink-te Voortwis, http://www.wevenriekbruggink.nl/
Keramiek Sandrina Kreek, Houtsculpturen Jan Idink


Mop up 1HORST, Stichting Museum de Kantfabriek, Amerikaanseweg 8 www.museumdekantfabriek.nl
'MOP-UP 1' 11 oktober tot en met 19 november 2017
Een tentoonstelling van 4 afgestudeerden van de Textiel en Design Kunstacademies Maastricht en Rotterdam. Francine van der Vorst laat vanuit de cirkel ontwerpen en stoffen toepassingen zien in aangename kleuren. Linda Senden heeft als onderwerp “Zeilen” en zegt: “Na het zien van mijn collectie, wil ik dat mensen zeilen waarnemen als een lijnenspel en de prachtige gelaagdheid ook werkelijk ervaren.” Doortje Hovius laat hangend textiel zien waarbij een dromerige sfeer ontstaat. Textiel is voor haar experimenteren met (ver)binding. Zij heeft daarbij ook kant van onze kantklosmachines gebruikt. Maud Claessens geeft de titel van haar presentatie “Ter Plekke”. Een onderzoek onder daklozen, waarbij ze de verhalen verwerkt in de kleding die zij ontwerpt. 4 Mooie verhalen van jonge textielontwerpers, die gelegenheid krijgen een groter publiek te bereiken.


 

12 HORSTHORST Stichting Museum de Kantfabriek, Amerikaanseweg 8  www.museumdekantfabriek.nl
ONDERWEG – TEXTIELE REISHERINNERINGEN VAN DICHTBIJ EN VER WEG t/m 30 december 2017
Een grensoverschrijdend project waaraan musea uit België, Duitsland en Nederland deelnemen.Het resultaat wordt getoond van allen, die gehoor gaven aan de oproep om een textiele reisherin-nering in te sturen.


13 LEIDEN Leids Wevershuis Adinka TellegenLEIDEN Leids Wevershuis, Middelstegracht 143  www.wevershuis.nl
GESCHILDERD MET DE NAAIMACHINE t/m 12 november 2017
Adinka Tellegen, winnares van de 2e prijs tijdens het afgelopen Textielfestival in de Pieterskerk te Leiden, toont haar virtuoze werken van zijden lapjes, door de naaimachine aan elkaar ‘geschilderd’.


14 LEIDEN Leids Wevershuis Innan Konig WeverLEIDEN Leids Wevershuis, Middelstegracht 143  www.wevershuis.nl
HET MEISJE IN JEZELF 18 november 2017 t/m 14 januari 2018
Kleding, ontworpen en gevilt door Innan König-Wever. Aangevuld met sieraden van Corinne Ro-zental en Karin Koudenberg.


15 LEIDEN TRC Ikat coat from Uzbekistan TRC LeidenLEIDEN Textile Research Centre, Hogewoerd 164www.trc-leiden.nl
DE KLEURRIJKE ‘STANS’ t/m 21 december 2017
Te zien zijn traditionele kleding en sieraden uit Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Ook een prachtige collectie etnische sieraden van de Turkmenen, uitgeleend door May en Rolando Schinasi. De tentoonstelling wordt ondersteund door het Centraal Azië programma van de Leidse universiteit.


16 LELYSTADLELYSTAD Provinciehuis Flevoland, Visarenddreef 1 www.flevoland.nl
STOF TOT NADENKEN t/m 15 december 2017
Het 20 jaar bestaande collectief Weefdesign toont experimenten, zowel ruimtelijk als plat. Uit di-verse materialen, wol, katoen, maar ook papier, plastic, hout. Geweven maar ook met andere technieken.


11 NOORDWIJK Hoedje Joke2NOORDWIJK, Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4, 2202 JC, http://museumnoordwijk.nl/ di t/m za 11.00 tot 17.00 uur, zo 14.00 tot 17.00 uur tot en met 28 februari 2018 "Hoed"je voor de vrouw Een tentoonstelling van hoeden en fascinators, gemaakt door de leden van Weefgroep Bollenweef Contactpersoon: Mieke Kerkhof E mjkerkhof@casema.nl


18 ROTTERDAM Wereldmuseum578x378 powermask home.a61ROTTERDAM Wereldmuseum, Willemskade 25  www.wereldmuseum.nl
POWERMASK t/m/ 7 januari 2018
Gastconservator neemt de bezoeker mee naar de werelden waarin het masker een rol speelt: beeldende kunst, Afrikaanse maskers, het bovennatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in de hedendaagse mode. Met werken van kunstenaars met grote namen.


TILBURG Textielmuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN, di t/m vr 10.00 - 17.00 uur za en zo 12.00 - 17.00 uur, www.textielmuseum.nl

19 TILBURG Earth mattersEARTH MATTERS  t/m 26 november 2017
De tentoonstelling, samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano, toont experimenten – van mode tot design – die bijdragen aan een duurzamer productieproces, zowel op kleine als op grote schaal. Thema’s: stil staan bij de oorsprong, ingrediënten verzamelen, materialen heruitvin-den, duurzame productie .Met bijdragen van 40 internationale designers, kunstenaars en produ-centen.


16 TILBURG TrijpkleedOrnamentale patronen I Trijpkleden van de Amsterdamse school  t/m 4 maart 2018
De trijpkleden, ook wel bekend als velours d’Utrecht, werden toegepast in interieurs van de Amsterdamse School. De tentoonstelling laat een breed beeld zien van de trijpcollectie van het Tex-tielMuseum. Ook een aantal trijpfabrieken, kunstenaars en technieken worden belicht.


21 TILBURG 1920 Jazz age1920s JAZZ AGE I FASHION & PHOTOGRAPHS 19 december 2017 t/m 27 mei 2018
In de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een complete nieuwe kle-dingstijl, die ook haar veroverde vrijheid symboliseert. Met meer dan 150 gevarieerde kledingstuk-ken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit uit de ‘roaring twenties’


Buitenland


BELGIË

Lieve Dekeyser 8760 1OVERIJSE, GC de Bosuil, Witherendreef 1, 3090, van 17 tot 26 november 2017, vrij, za en zon: 11.00-17.00 uur 'STOFFERIG Stof tot nadenken'
Een project van ‘Artistieke Textielgroep Et Cetera’ met werk van Lieve Dekeyser, Veerle Dupont, Marleen Haezebrouck, Carine Heyligen, Lieve Jacob, Gerda Standaert, Lieve Smets, Bie Vandyck en Ann Van Dyck. Persbericht


ANTWERPEN Modemuseum MOMU Nationalestraat 28   www.momu.be
OLIVIER THEYSKENS – SHE WALKS IN BEAUTY  t/m 18 maart 2018
Een ontdekkingsreis met een van de meest intrigerende Belgische ontwerpers langs zijn creatieve evolutie door 20 jaar modewereld. Geflankeerd door literaire stemmen.


23 DOORNIK Tamat DSC 0136 copieDOORNIK/TOURNAI Tamat, Place Reine Astrid 9  www.tamat.be
RECHERCHES 17 9 decembe 2017 t/m 15 januari 2018
Expositie van textielexperimenten uit het onderzoek atelier. De bezoeker wordt meegenomen bui-ten de begane paden om de textielkunsten en hun oneindige mogelijkheden te (her) ontdekken.


24 HOOGSTRATEN tento02HOOGSTRATEN Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9   www.hoogstraten.be/museum
BROKAAT EN FLUWEEL t/m 22 december 2017
Benieuwd naar de mode in de 16e eeuw? Maak kennis met de rijke kleding uit de tijd van het hof-leven van Margaretha van Oostenrijk in het kasteel van Hoogstraten.


 Duitsland

 

25 BOCHOLT 12979 005BOCHOLT Textilspinnerei, Industriestrasse 5  www.lwl-industriemuseum.de
REIF FÜR DIE INSEL  t/m 31 december 2017
Van het katoenen badpak uit Sylt ten tijde van het Keizerrijk tot de kleurige mini-bikini’s uit Mallor-ca. Hoe de moraal en de omgang met het naakte lijf zich ontwikkelden in de laatste decennia.


FRANKRIJK

 

22 ANGERS be48940032ANGERS Musée Jean Lurcat 4 Boulevard Arago www.musees.angers.fr
TRIENNALE DES MINI-TEXTILES  t/m 7 januari 2018
Thema gesteld door Pierre Daquin is: ‘Libres comme l’art’.
460 internationale kandidaten hebben even zovele mini’s ingestuurd gebaseerd op draad of het idee draad.


28 LILLE METROPOLE logo fiver LILLE MÉTROPOLE  Een artistiek parcours in 6 steden van de métropole Lille  www.fiberartfever.com
100% TEXTILE  t/m 31 januari 2018
Hedendaagse textielkunst met verschillende, zeer gevarieerde technieken. Met durf, humor en poëzie verkennen de verschillende artiesten de grenzen van het medium en tonen de rijkdom.


 MOULINS Centre National du Costume de Scène, Quartiers Villars, Route de Montilly www.cncs.fr
ARTISANS DE LA SCÈNE  t/m 31 januari 2018
Het werk van de vele specialisten die in de schaduw van de grote shows in theater en opera hun bijdrage leveren worden voor het voetlicht gehaald. De tentoonstelling belicht de buitengewone kennis en vakmanschap van de makers van kostuums, hoeden, pruiken, spektakeljuwelen, toneel-beelden in meer dan 200 objecten